avem (mult) e-mail. cum procedăm? Episodul 2.

continuare la avem (mult) e-mail. cum procedăm? Episodul 1. 

din nou, persoanele cu retina hipersensibilă sunt invitate să părăsească incinta. >> mereți de instalați word censor*, de exemplu.

episodu’ ăsta e despre chestia cu timpu’. cum scriem lu’ gigel, unde lu’ gigel îi scriem de la serviciu. e valabil și pentru cum îi scriem lu văru’ gigel de pe adresa de yahuu, da’ acolo e la liber.

din nou, lista e deschisă.

2013-02-11_aintnobody

1. pune un subiect la mesajul nou. un subiect care să-i dea de înțeles destinatarului despre ce îi scrii. e de căcat să nu pui nimic la subiect. da’ tot de căcat e să pui ceva gen „?” sau „intrebare”

2. ține-l scurt. pe el, pe mesaj. n-are nimeni timp să-ți citească nuvela. dacă e roman, trimite-l la o editură. dacă e prea lung și destinatarul e politicos (uneori n-are de ales), răspunsul e ceva gen „omule, fă-mi un rezumat și fă-mă să înțeleg ce vrei de la mine!”. dacă e ca aciddu, riști să-ți răspundă cu tldr sau să nu-ți răspundă deloc (altfel spus, să-ți răspundă cu merinos!). tot la lungime intră și faptul că unii își citesc mailu’ pe telefon, unde automat sunt descărcate doar primele fraze – mesajul e marcat ca fiind citit, tata mare mai citește și restul…

3. (cel puțin) la primul mesaj, nu sări peste formulele de politețe, chiar dacă asta pare să contravină punctului 2.

4. uită de prescurtările de sms/messenger. plm, e d kkt s scr ku presc. dai impresia că ești retardat și/sau riști să ți se ceară o traducere. și punctuația contează.

5. nu-l adăuga pe gigel la al zecelea mesaj dintr-o conversație fără să-i faci un rezumat. mai clar: schimbi zece mesaje cu vasile. trimiti tot schimbul de mesaje lui gigel: „gicule, ce zici?”. gicu o să-ți dea muie va fi nemulțumit. dacă e politicos, gicu o să-ți ceară clarificări. dacă e prost, gicu o să citească toate mesajele, de jos în sus, ca să înțeleagă ce-ai vrut de la el (probabil nu va înțelege, pentru că e prost). fă-i un rezumat lu’ gigel; îți va păstra frigiderul aerisit…

6. dacă atașezi poze, redimensionează-le. n-are nimeni timp și chef să descarce și să se uite la niște poze enorme. în general, atașează strictul necesar. nu trimite o arhivă de 10M pentru fisierul cacat.txt din subfolderul xyz. trimite doar cacat.txt

va urma…

* aciddu habar nu are ce face extensia wordscensor, nu o recomandă, nu a citit nici măcar instrucțiunile. dacă vă e teamă de un șir de caractere, problema nu e la internet și nici la browser.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s