Să nu minți

…sau să nu umbli cu bancnote false.

Blog de mare succes, articol în „best of the day” pe wordpress. aciddu nu prea bagă în seamă chestiile astea, da’ i-a sărit titlul articolului în ochi: “Şi atunci am ştiut … că trebuia să plec din România…”. deci e nevoie de o revelație ca să pleci… să vedem ce i-a declanșat omului dorul de ducă. o fi stat la coadă să-și plătească asigurările de sănătate? o fi din cauza prețului carburanților? nu-i place de băselu?

nimic din toate astea. e o poveste duioasă, una d’aia cu pildă (am scris bine? da, am scris bine). aminitirile unei cucoane trăitoare în deutschland (am scris bine? cred că am scris bine) despre crăciunul din ’93. popa local a inițiat o activitate de support a celei mai nevoiașe financially challenged familii din sat… etc. chestii d’alea de le trimit unii pe mail și aciddu bagă expeditorul în shitlist.

și aciddu a avut răbdare să o citească. mă rog, cam pe diagonală, da’ toată.

suntem în ’93, da?

…și plătim lu’ părintele cu bancnote de…

cum? 500.000? în ’93?

undeva e o țeapă. ori bancnota era falsă, ori povestea. pen’ că bancnota de 500k a apărut la romanica pe vremea lui mugurel prim-ministru. adică pe la 2000.

zicem că bancnota de 500.000 a fost o scăpare și luăm în calcul doar suma. 800.000. cât era dolaru’ în ’93? cursul mediu fu de 760 lei, iar cel de la sfârșitul perioadei de 1276. sursa. era crăciunul, deci 1276 e aproape de valoarea din ajun.

donația de 800.000 lei înseamnă (Start»Run»calc»Enter) 627 de dolari. 627 de dolari economisiți într-o singură lună, mâncând numai cartofi și stingând becul. asta se cheamă performanță! las pe alții să calculeze cu prețul kilowattului, consumul becului și cantitatea de carne consumată de familia cea nevoiașă în condiții normale.

niciuna dintre cele zece porunci nu spune „don’t bullshit your readers”, nu-i așa? 🙂

2 comentarii la “Să nu minți

  1. Pingback: Tweets that mention Să nu minți « jurnal de repatriat -- Topsy.com

  2. Pingback: Căutături 5 « diacritica

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s